Artikel

"Het eiland" en "Zonnekinderen" winnen allebei
De jury van de Radio- en Televisieprijzen heeft dit jaar twee tv-programma's bekroond. "Het eiland" en "Het leven zoals het is: Zonnekinderen" won de Prijs voor de Televisiekritiek. "De Wandelgangen" won de Prijs voor de Radiokritiek. En voor het Ketnet-programma "Stafari" was er de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor het beste jeugdprogramma.

"Het eiland" kreeg lof omdat het vernieuwende en geen platvloerse humor brengt. (foto VRT)

In de categorie tv raakte de jury het niet eens. Na drie spannende stemrondes haalden de TV1-programma's "Het eiland" en "Zonnekinderen" elk zeven stemmen.

"Het eiland" kreeg lof omdat het vernieuwende en geen platvloerse humor brengt op het eerste net van de openbare omroep. De reeks werd ook geroemd voor de creatieve scenario's en acteerprestaties, en omdat het een atypisch TV1-programma is dat eerst niet geschikt werd bevonden door Censydiam.

De docusoap "Zonnekinderen" kon op veel bijval rekenen omdat het op een respectvolle manier de vakantie van gehandicapte kinderen in de Provence in beeld brengt. De kinderen worden als gewone mensen en authentiek in beeld gebracht, vindt de jury.

Dit waren de genomineerden:
* Het eiland (TV1)
* Zonnekinderen (TV1)
* Peking Express (VT4)
* De slimste mens ter wereld (TV1)
* Sketch a gogo (VTM)

Artikel verschenen op 2005-02-05 in "VRTnieuws.net"